Jesenski brezplačni potepi po mestu

Rajzefirbci, ste pripravljeni na odkrivanje našega Maribora? Bi radi spoznali nove zgodbe, odkrivali nove kotičke in videli Maribor v povsem novi luči? 

Če so vaši odgovori na naša vprašanja da, potem se nam pridružite na brezplačnih septembrskih in oktobrskih sprehodih, ki jih Rajzefiber izvaja s podporo Visit Maribor! 

Vsi sprehodi so brezplačni, a je zaradi omejenega števila mest potrebna predhodna prijava (slednje zbiramo do dneva pred načrtovanim sprehodom) na mail booking@rajzefiber.si ali na telefon +386 40 395 928 (Katja)
 

SEPTEMBER

PETEK, 14.9 - 17.00 - Surov beton s Simonom - SLO, ANG

Kaj nam lahko pove surova in siva površina? Zgodba o nekem drugem času, ki je že pozabljena ali zgodba o ponovnem rojstvu estetike sodobne arhitekture? Mariborska preteklost nas predstavlja kot mesto industrije in napredka z vidika pozne modernistične arhitekture, ki je bila zamisel lokalnega arhitekturnega in konstrukcijskega znanja, ki je pomagal graditi socialistični svet. 

SOBOTA, 15.9. - 11:00 - Grafiti sprehod z Igorjem - SLO, ANG

Grafiti, »street art«, umetnost z obrobja, ki svoje izrazne možnosti realizira na ulici, največkrat pa svoje slikarsko platno najde v degradiranih koščkih mesta, velikokrat postanejo del urbane vedute mesta, se vcepijo v miselnost in ponotranjeni zemljevid prebivalcev mesta. Pridite na grafitarski sprehod po izbranih mariborskih grafitih v središču mesta. Vodi in pripoveduje: Igor Unuk

PETEK, 21.9. - 17.00 - Multičutni sprehod z Barbaro - SLO, ANG

Multi-senzorična urbana dogodivščina z zavezanimi očmi stimulira preostala čutila. Postanete neobičajno pozorni, izredno čuteči in odprtih src. Kakšen je mestni utrip, kadar nisi zgolj pasivni opazovalec? Se spremeni dojemanje časa? Se razvije nov način stopanja po poteh starega mesta? Vemo, kje smo? Začutite mestno arhitekturo pod konicami prstov. Zvoki mesta so tako drugačni. Razvajanje brbončic je tako smešno, medtem, ko se sprašujete, kaj ste pojedli.
 

SOBOTA, 22.9. - 11:00 - Po dvoriščih čez mestno obzidje z Jernejo - SLO, ANG

Kaj se skriva za starimi zaprtimi vrati v centru mesta? Katere zgodbe in skrivnosti nosijo te podaljšane dnevne sobe? Želite videti Maribor še iz druge perspektive? Spoznajte skrita dvorišča Maribora in zgodbe, ob katerih se boste čudili in se jim nasmejali.Na popotovanju v osrčje mesta se pridružite etnologinji dr. Jerneji Ferlež, avtorici knjig Mariborska dvorišča, Fotografiranje v Mariboru in Stanovati v Mariboru.

PETEK, 28.9. - 17.00 in SOBOTA, 29.9. - 11:00 - Odtisni Maribor z Majo - SLO, ANG

Po mestu se bomo skupaj z Majo odpravili široko odprtih oči in iskali enkratne in neponovljive detajle. In ne kakršne koli ampak takšne, ki jih bomo lahko nato tudi odtisnili. Izberi si ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na majice, vrečke ali na papir bomo odtiskovali "dekle" z ulic Maribora, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.

 

OKTOBER

PETEK, 5.10. - 17:00 - Po zgodbah Maribora z Juretom - SLO, ANG

Z Juretom se podajte na lov za zgodbami Maribora. Urbane legende, prigode in anekdote, ki jih morda še ne poznate. Našemu Juretu, ki mu energije za pripovedovanje nikoli ne zmanjka, vas bo popeljal po ozkih ulicah, skritih dvoriščih in mestnih trgih ter z vami delil prisrčne zgodbe, ki delajo Maribor tako zelo poseben, očarljiv, srčen in na trenutke tudi malce komičen. A takšen je in takšnega ga imamo radi! Z Juretom, bo sprehod po mestu zagotovo zabaven in nepredvidljiv. Takšen kot je Maribor!

SOBOTA, 6.10. - 11:00 - Vinski sprehod z Jernejem - SLO, ANG

Sommelier Jernej vas bo popeljal na vinsko potovanje. Zapeljal vas bo v svet barv, vonjev in okusov najboljših slovenskih vin. Obiskali bomo najstarejšo trto sveta, spoznali pridelovalce butičnih vin iz Podravja ter ob Jernejevi strokovni razlagi vina seveda tudi okušali - kakšna bi le bila vinski sprehod brez okušanja vin?

PETEK, 12.10. - 17:00 - Iz Totih povedk z Elvisom in Vesno – SLO

V Mariboru se skriva veliko pripovedk. Znanih, manj znanih, starih in prastarih, strašnih, skrivnostnih, zabavnih in veselih. Še pomnite Čevljarčka, Kačjega otoka, Dravske rože, Kačje kraljice in Vilinskega klobčiča, kajne? Pravljični potep prebudi stare ljudske zgodbe in življenja ljudi nekoč. Z njihovo pomočjo otrokom (tudi tistim po srcu) na zabaven, a vseeno poučen način predstavljamo kulturno dediščino našega mesta.

SOBOTA, 13.10. - 11:00 - Po rovih Cone Tezno - SLO, ANG

Pomembna dediščina Cone Tezno so tudi podzemni rovi, ki so jih leta 1943 zaradi nevarnosti zračnih napadov zaveznikov začeli graditi predvidljivi Nemci. 8.512 kvadratnih metrov podzemnih hodnikov je nastalo na globini 15 metrov pod površjem. Rovi bi kot rezervna lokacija omogočali nemoteno nadaljevanje proizvodnje ob vse pogostejših napadih na tovarno.

Opremimo vas s čeladami in s svetilkami. Vi pa morate biti primerno nepremočljivo obuti in toplo oblečeni.

PONEDELJEK, 15.10. - 17.00 - Odtisni Maribor z Majo - SLO, ANG

Po mestu se bomo skupaj z Majo odpravili široko odprtih oči in iskali enkratne in neponovljive detajle. In ne kakršne koli ampak takšne, ki jih bomo lahko nato tudi odtisnili. Izberi si ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na majice, vrečke ali na papir bomo odtiskovali "dekle" z ulic Maribora, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.

PETEK, 19.10. - 17:00 – Alternativna šoping tura z Urško - SLO, ANG

Urška vam bo predstavila bolj odgovorno in etično plat mesta Maribor. Povezala je lokalne trgovine, zadruge ter umetniške ateljeje , ki se trudijo ponuditi nekaj čim bolj slovenskega, lokalnega in pristnega tudi za obiskovalce zunaj naše lepe dežele in seveda za vse ostale obiskovalce, ki si želijo bolj etično nakupovati. Spoznali boste zanimive ljudi, ki se trudijo ohraniti slovensko kulturo in umetnostno obrt, si pobližje ogledali tradicionalne slovenske izdelke, degustirali domača bučna ter oljčna olja, mariborsko pivo, štajerska vina, v Sloveniji praženo pravično kavo, modna oblačila in nakit slovenskih oblikovalcev ter mnoga druga doživetja.

SOBOTA, 20.10. - 10:00 - Rajzefirbčna KultUra s kavo - SLO, ANG

Ali ste vedeli, da smo v mestu imeli prvo kavarno že davnega leta 1748, v dvajsetih letih dvajsetega stoletja jih je bilo sedem, v tridesetih pa enajst. Pitje kave je bilo vedno pomemben del družabnega življenja Mariborčanov, kavarne pa mesta, kamor se ni šlo zgolj na kavo, prebrati časopis ali odigrati partijo kart, kavarne so bile prizorišča plesov, koncertov in varietejskih predstav mnogih mojstrov svetovnega slovesa.

Na "nedeljski špancir" KULT:URA S KAVO po nekdanji mestni promenadi in nekaterih najbolj znanih mariborskih kavarnah vas bo popeljal Leon Škerbinc - Svengali, nekoč svetovno znani iluzionist, ki je svojčas navdušil celo samega Rasputina.

SREDA, 23.10 - 16.00  in SOBOTA, 27.10. - 10:00 - Rajzefirbčna KultUra z vinom - SLO, ANG

Zagotovo največja mestna znamenitost, mariborska "Mona Liza" je najstarejša trta na svetu. A vino in Maribor ni zgolj Stara trta, mesto je bilo v vsej svoji zgodovini s pridelovanjem žlahtne kapljice tesno povezano, nenazadnje je obstoj vinogradov na Piramidi prvič pisno izpričan že leta 1243. 

Sprehod KULT:URA Z VINOM vas bo popeljal po poteh, ki so tako ali drugače povezane z vinom, ne samo v tisti žlahtni obliki, ampak tudi takrat, ko "vino brcne pamet v rit", kot je v svoji pesmi lepo povedal Mariborčan Zoran Predin. Vaš vodič bo sam brat nekdanjega avstrijskega cesarja nadvojvoda Janez, ki vam bo povedal tudi kdo je avtor tiste ponarodele "En hribček bom kupil".

PETEK, 26.10 - 16:00 - Rajzefirbčna KultUra s pivom - SLO, ANG

Za Maribor sicer velja, da je mesto vina, navsezadnje raste na Lentu tudi najstarejša vinska trta na svetu, okoliški grički pa so prekriti z vinogradi, a v mestu je bila v preteklosti zelo razvita tudi pivovarniška dejavnost. Pivo se je varilo v samem centru mesta že v prvi polovici 18. stoletja, mestni pivovarji pa so vedno veljali za najbolj čislane meščane, eden izmed njih je postal celo župan. Pivnice so bile posejane po celem mestu, dve celo v hiši, kjer danes domuje Mariborska knjižnica, v njiju pa so sestajali člani Slovanske čitalnice.

Sprehod KULT:URA S PIVOM vas bo popeljal po nekaterih kotičkih mesta, ki so bili v mestni zgodovini s pivom neposredno povezani, vodil pa vas bo nekdanji pivovar Franc Čeligi.

 NOVEMBER

SOBOTA, 10.11. - 11.00 - Odtisni Maribor z Majo - SLO, ANG

Po mestu se bomo skupaj z Majo odpravili široko odprtih oči in iskali enkratne in neponovljive detajle. In ne kakršne koli ampak takšne, ki jih bomo lahko nato tudi odtisnili. Izberi si ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na majice, vrečke ali na papir bomo odtiskovali "dekle" z ulic Maribora, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.