Razstava: Občuti Maribor / Oblikovanje simbola mesta Maribor

Letak-2.jpg

Razstava: Občuti Maribor / Oblikovanje simbola mesta Maribor

“Topofilja ni najmočnejše človeško čustvo. Ko je odločno, smo lahko prepričani, da je kraj ali okolje nosilec čustveno napolnjenih dogodkov ali zaznaven kot simbol." Yi-Fu Tuan (1930)

Projekt Občuti Maribor, ki je nastajal pod okriljem Društva Hiša!, Rajzefibra, Centra grafičnih umetnosti in Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - Medijske komunikacije FERI se ukvarja s percepcijo Maribora in našim občutenjem le tega. Povezuje širše polje kulture, od vizualnega do marketinga, turizma
Skozi prizmo prostora in njegovega doživetja ter zgodb, ki se vsakodnevno tvorijo v njem smo oblikovali simbole mesta in jih s pomočjo tehnike umetniške grafike prenesli na uporabne predmete.

Ambivalentnost dizajna in simbolna teža omogočata, da se nanj nasloni širša publika in različne v Mariboru delujoče institucije. Hkrati projekt nagovarja potrebo po bolj dodelani podobi /simbolu Maribora, ki dviguje prepoznavnost mesta in omogoča ponotranjenje mesta in njegovih danosti. 

Študentje Medijskih komunikacij so svoje ugotovitve snovane na raziskovanju in terenskem delu pretvorili v likovne oblike in urbani prostor v simbol ter ga spojili z uporabnimi predmeti, ki zaznamujejo sodobno percepcijo identifikacije mesta.

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v Center za kreativnost, ki je tudi podpornik projekta. 

Mentorici: Katja Udir Mišič in Maja Pegan
Sodelujoči študentje: Jan Žnidar, Žan Žnidar, Urška Kur, Mitja Rupnik, Žan Dobaja, Tomi Perša, Nina Lozinšek, David Šbüll, Urška Sreš, Tia M. Tertinek, Matjaž Prohart