Festival sprehodov

O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega zagotovo drži, marsikaj pa je privlečeno za lase. Tako velikokrat slišimo, da je mesto sivo in da se nič ne dogaja, da capljamo za drugimi, večjimi, bogatejšimi … lepšimi mesti. Maribor sicer še zdaleč ni popoln in urejen kot nekatera druga mesta, marsikje je nekoliko zdelan, okrušen in robat, a je naš in ga imamo radi natančno takšnega, kot je.

Predvsem pa NI siv in dolgočasen! Pod njegovo umirjeno površino vedno brbota življenje. V sebi skriva toliko zgodb in kotičkov, da lahko upravičeno rečemo, da Maribor je metropola. Pa čeprav zgolj štajerska.

Imamo vse, kar imajo veliki in morda še več. Ne verjamete? Potem je Festival sprehodov pravi za vas.

Med 26. in 31. marcem se bo zvrstilo več kot trideset brezplačnih sprehodov po mestnih ulicah, podzemnih rovih, trgih, spoznali boste zgodbe in legende, ki delajo Maribor tako zelo mariborskega, tako zelo našega. Poskrbeli smo tudi za miselne sprehode ob večerih, kjer se bomo sprehodili po temah: Maribor v literaturi, kreativni turizem, hoja, industrijska dediščina, pogovarjali se bomo o griču, kjer se je vse pričelo, Piramidi. Vmes boste lahko v laboratoriju ustvarili čisto svoj turistični produkt, zadnji dan bomo podelili rajzefirbčne nagrade in si, utrujenih nog, ogledali Maribor v gibljivih slikah.

Za vse obiskovalce mesta, ki mesto prvič odkrivate: pridite in z nami, sprehajalci, ki obožujemo to mesto, odkrijte zaprašene kotičke in neizpovedane zgodbe! Dopustite, da vam predstavimo raznovrstnost Maribora, njegov srednjeveški in meščanski obraz ter močno industrijsko in delavsko zapuščino, njegovo kreativno urbanost, ki se prepleta s sproščenim zelenjem mehkih hribov in s tem zagotavlja prostor za drugačne, nore zgodbe.

Prepričani smo, da nihče izmed obiskovalcev Festivala sprehodov ne bo nikoli več rekel, da je Maribor sivo mesto in da se pri nas nič ne dogaja. Še več, prepričani smo, da boste, tako kot mi, postali aktivni sprehajalci in se zaljubili v to naše mesto ob veletoku.

Festival sprehodov uporablja sprehod kot poimenovanje za drugačna doživetja, vodenja po mestu, ki jih izvajajo lokalci, ki jih imenujemo sprehajalci. Sprehajalci so ljudje, ki živijo z mestom in poznajo njegove zgodbe, nekateri izmed njih so tudi profesionalni turistični vodniki.

*sprehod:

SSKJ: počasna, umirjena hoja za razgibanje, oddih, navadno na prostem


Vsi sprehodi so brezplačni, vendar so zaradi omejenega števila udeležencev obvezne prijave na TEJ STRANI ali na telefonski številki 08 386 77 76 od 10.00 do 18.00.

Seveda pa bodo sprehajalci hvaležni  prostovoljnih prispevkov v klobuk. Stroške degustacij, ki so del posameznih sprehodov, poravna udeleženec sprehoda sam.


Festivalski katalog


Festival sprehodov 2019


Festival sprehodov 2018


FESTIVAL

SPREHAJANJE MISLI

PROGRAM

LABORATORIJ

PRODUKTOV

REZERVACIJA

SPREHODA

NAGRADE