SPREHOD SKOZI UMETNIŠKE ATELJEJE

Petek, 22. 3. 2024 ob 18.00 

Na Partizanski 12 v Mariboru se nahajajo umetniški ateljeji, ki jih od leta 2022 Mestna občina Maribor namenja lokalnim ustvarjalcem, ti pa jih napolnjujejo z ustvarjalno energijo in ustvarjalnim delom.

V osrčju stopnišča nas pozdravi delo Aleksandre Saške Gruden, Anatomija skupine. Spremlja nas vse do drugega nadstropja, kjer se nahajajo umetniški ateljeji. Na sprehodu bomo spoznali prostore Hrvaškega kulturnega društva Maribor, kjer se čez leto odvijajo številne razstave, delavnice in druge kulturne vsebine. Ena odmevnejših je vsekakor letna urbana kolonija Milene Lah, ki jo organizira sekcija Milene Lah.

V prvem ateljeju spoznamo kiparja Marijana Mirta, ki s skulpturami izraža esenco človeškega doživljanja, združuje strukturo in čustva v umetniške stvaritve.

Kreativni kolaži na platnu so delo Slađane Matić Trstenjak, akad. slikarke, mag. art., ki deluje kot samozaposlena kulturnica, slikarka in mentorica. Svoja dela redno predstavila doma in v tujini na odmevnih skupinskih in samostojnih razstavah.

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka, ki deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Njene subtilne in natančne ilustracije nas popeljejo v svet avtorskih zgodb.

Mojca Kasjak, plesalka, plesna pedagoginja, koreografinja, izvršna producentka, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa, umetnostna terapevtka v edukaciji, vas vabi v ateljeju številka št. 3 na skupinsko gibalno igrivo razgibavanja telesa, vezano na pretočno telo in celostno uglaševanje telesa.

Atelje št. 5 pa vas popelje v svet animiranega filma, kjer nam Hana Repše, pedagoginja in vizualna ustvarjalka, predstavi njen ustvarjalni prostor za animirani film ter številne ustvarjalne filme, ki jih kot mentorica dela z otroci, mladimi in zainteresiranimi odraslimi.

Simon Šimat, glasbeni producent, instrumentalist in mojster zvoka nas bo sprejel v ateljeju 12. Pogovarjali se bomo lahko o oblikovanju zvoka in tonski post produkciji, spoznali posebnosti snemanju, mešanja in montaže zvoka.

Sprehajalka: Hana Repše

Trajanje: 1 ura

Foto: Domen Rupnik (iz razstave 10. urbana likovna kolonija Milene Lah)