Sprehodi po naročilu

MARIBOR – METROPOLA

O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega drži, marsikaj pa je privlečeno za lase, a zvenijo kljub vsemu dobro – čisto po mariborsko. Sprehod z naslovom Maribor – metropola se dotika prav teh bolj ali manj skritih zgodb o mestu, tistih, ki delajo Maribor takšnega, kot je. Nekoliko robatega in po robovih okrušenega, a natančno takega, kot ga imamo radi.

Lahko bi rekli, da ima Maribor vse, kar imajo veliki, morda celo še več, a na naš, mariborski način, in prepričani smo, da boste po koncu sprehoda Maribor – metropola to spoznali tudi vi.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1,5 – 2 uri

ŠIMFTURA

Med obvezne plese “mariborske folklore” zagotovo spada šimfanje. Vendar mariborsko šimfanje ni nekaj slabega, prej nasprotno. Šimfanje je izraz popolne predanosti in ljubezni do svojega mesta in bolj kot ga imamo radi, bolj ga šimfamo.

A pozor! Šimfamo lahko le Mariborčani, drugim obiranja našega mesta nikakor ne dovolimo. Na Šimfturi se bomo skupaj sprehodili po nekaterih “nevralgičnih točkah”, ki jih v Mariboru nikoli ne zmanjka, in jih obdelali na naš, mariborski način.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1,5 ure

MI, OTROCI SOCIALIZMA Z NAŠEGA MESTA

Nostalgija običajno človeka zagrabi nekje po dopolnjenem štiridesetem letu. Kar naenkrat  začne vzdihovati za “dobrimi starimi cajti”, saj je človeški spomin očitno nastavljen tako, da se spominja le dobrih stvari, pa tudi tisti manj dobri dogodki od takrat zvenijo po desetletjih nekoliko bolj prijazno in simpatično.

Za generacije danes okoli petdeset letnic in letnikov so bili “dobri stari cajti” v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Spomine na življenje v mestu takrat bomo skupaj obudili na sprehodu z avtorjem knjige Mi, otroci socializma z našega dvorišča – Videm Kmetičem.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 ura

PO ČEVLJARČKOVIH STOPINJAH

Zgodaj jeseni leta 1532 se je Maribor znašel v hudi nevarnosti. Pred obzidjem mesta so se na lepem znašli Turki, ki so pred tem neuspešno poskušali zavzeti Dunaj. Ljudje so trumoma bežali v mesto, da bi se skrili za varnim obzidjem. V vsej naglici pa so pozabili odpreti zapornice v mestnem parku, ki bi spustile vodo v obrambne jarke. Tu pa se je izkazal pogumni čevljarček, ki se je prostovoljno javil in se preoblečen v Turka pretihotapil do zapornic in tako rešil mesto pred napadalci.

Če vam je spomin na slikanice in zgodbe iz otroških dni zbledel, vabljeni, da ga skupaj ponovno oživimo in da za kratek čas skupaj stopimo v stopinje majhnega, a pogumnega dečka.

Sprehajalka: Mihelca Šuper

Trajanje: 1 ura

 

PAJZL TURA  | TRENUTNO NI V PONUDBI |

Pravilno slovensko bi jim morali reči beznice, a v Mariboru imamo pajzle in vsak Mariborčan bo ob tej besedi natanko vedel, za kakšno vrsto lokalov gre. Žal pa zadnja leta oziroma celo desetletja tisti čisto pravi pajzli izginjajo. Žal, saj je šlo za lokale, kjer so se rojevale zgodbe, tudi velike, predvsem pa tiste male, osebne. Ne vedno vesele, tudi tragične.

Nekdo je enkrat zapisal, da bi bilo morda vredno celo razmisliti, da bi pajzle spomeniško zaščititi, saj gre za nekaj avtohtonega. Na srečo je nekaj tistih starih dobrih pajzlov preživelo, še se najdejo kotički, kjer je edini “cocktail”, ki ga tam ponujajo, špricer.

Sprehajalec: Jure Golež

Trajanje: 2 uri

STUDENCI, TA SLOVITA PREDMESTNA VAS

Nekdanje predmestje na desnem bregu Drave, najprej kmečko, nato delavsko in z nič manj bogato zgodovino kot jo ima Maribor.

Mariborski “meščani” so dolgo časa gledali na Studence kot na čisto navadno “pretepaško gnezdo”, a v resnici lahko rečemo, da so Studenci v mnogo čem podobni Mariboru. Iz pretežno ruralnega predmestja so se s prihodom železnice razvili v industrijsko.

Sprehod Studenci, ta slovita predmestna nas bo popeljal skozi zgodbe ter zgodovino mariborskega “Bronxa” in skoraj zagotovo izveste o “Prundorfu” kaj novega in zanimivega.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1,5 ure

PIRAMIDA – KORENINE MESTA MARIBOR

Mariboru radi rečemo, da je mesto pod Pohorjem, a pravzaprav bi ga morali imenovati mesto pod Piramido, saj se je zgodovina mesta pričela pisati prav na tem 386 m visokem griču. Na njem so v prvi polovici 12. stoletja postavili grad kot središče Podravske marke (Marchburch, mejni grad), po katerem se je kasneje poimenovala naselbina pod njim. Mirne duše lahko rečemo, da brez tega gradu mesta, kot ga poznamo danes, ne bi bilo in zagotovo se ne bi imenovalo Maribor.

Sprehodili se bomo skozi zgodovino gradu in arheološka izkopavanja, ki so nam dala obrise te nekoč mogočne zgradbe vrh griča, kjer so korenine mesta Maribor.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1- 1,5 ure

KOL:TURA

Maribor je poleg vsega ostalega tudi mesto kulture, pa čeprav včasih tega na prvi pogled ne opazimo. Navsezadnje smo se leta 2012 ponašali z nazivom Evropska prestolnica kulture. A Maribor ne bi bil Maribor, če včasih ne bi česa naredili tudi malo drugače, malo po svoje in dodal nekoliko svoje “mariborskosti”. Takrat tudi kultura prestopi tisto tanko črto in se spremeni v kOlturo.

Kol:Tura je kratek pregled in spomin na nekatere “bisere”, ki nam jih je uspelo ustvariti na področju kOlture in zanimivo je, da jih je nekaj tudi iz časa, ko je bilo mesto Evropska prestolnica kulture.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1,5 ure

TRI POKOPALIŠČA – TRI ZGODBE

Pravijo, da se v življenju ni moč izogniti le dvoje stvarem: davkom in smrti. Glede plačevanja davkov sicer to ne drži najbolj, so taki, ki se jim izmikajo zelo uspešno, smrti pa po doslej znanih podatkih ni ubežal še nihče. Pokopališča so neme priče časa, pomnik zgodovine, pa tudi odraz sprememb in lahko rečemo, da je na pokopališčih zapisano življenje mesta.

Na sprehodu po treh delih pobreškega pokopališča boste spoznali tri zgodbe znanih, malo manj znanih in popolnoma neznanih ljudi, ki so našli svoj poslednji dom na Magdalenskem, Mestnem in Frančiškanskem pokopališču.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1,5 ure

HEJ HOPLA CIFRA MOŽ

O tem sprehodu vam znamo povedati le to, kje se bo začel in približno kako dolgo bo trajal. Kam boste šli in kaj boste na sprehodu izvedeli, o vsem tem pa bo odločil met kovanca in ali se bo pokazala cifra ali mož.

Kdo ve, morda pa se nam zgodi celo kaj takega, o čemer je prepeval Ivo Mojzer:

Hej, hopla cifra mož,

al’ ti cifra padla bo,

al’ bo padel mož,

al’ pa v zraku bo ostal

ta tvoj počen groš.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1, 5 ure

FUZBAL TURA

Baje najpomembnejša postranska stvar na svetu. No, v Mariboru več kot to. Fuzbal je tukaj osrednja tema pogovorov za točilnimi pulti, na družinskih kosilih, čikpavzah, sprehodih po gozdu… Tukaj dihamo fuzbal. Še posebej pa se navdušujemo nad zgodbami, aferami in uspehi povezanimi z našimi klubi in občasno tudi z reprezentanco. V sistemu 4-2-3-1 jih bomo obujali tekom sprehoda po najbolj nogometnih točkah mesta.

Panem et circenses!

Za sprehod predznanje ni potrebno, tudi športna oprema ne. Lahko pa.

Sprehajalec: Rene Puhar

Trajanje: 2 x 45 min + sodnikov dodatek

PROTESTNI SPREHOD

Na prvi pogled, morda pa tudi na drugega in tretjega, deluje Maribor kot zelo umirjeno in zaspano mesto, a pod to na videz zaspano površino vedno brbota in je na meji da izbruhne, kot že tolikokrat doslej. Na Protestnem sprehodu se bomo sprehodili prav skozi to zgodovino (pa tudi sedanjost) stavk in protestov, ko nam je, tako po mariborsko, “dvignilo dekl”.

Ker nam je MAR In se BORimo za to mesto.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 ura

OB MARIBORSKEM OBZIDJU

Kot vemo, je mesto Maribor nekoč obdajalo obzidje, za dodatno varnost pred vpadi sovražnih vojska pa ga je varoval tudi širok obrambni jarek, ki so ga ob nevarnostih napolnili z vodo.

Seveda danes obzidja, ki je imelo skupni obseg približno dva kilometra, več ni, kljub temu pa lahko še marsikje v mestu naletimo na njegove ostanke.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1,5 ure

DEKLAJCA – ODTISNI MARIBOR

Po mestu se bomo skupaj z Majo odpravili široko odprtih oči in iskali enkratne in neponovljive detajle. In ne kakršnekoli, ampak takšne, ki jih bomo lahko nato tudi odtisnili. Izberi si ikono livarske industrije ali pa unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na majice, vrečke ali na papir bomo odtiskovali “dekle” z ulic Maribora, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.

Sprehajalka: Maja Pegan

Trajanje: 1 ura

* Neobvezno doplačilo: majica in/ali nakupovalna vrečka; po dogovoru.

ROKENROLA

Od Lačnih Franzov do Nece Falk, od Pohorje Express do Preporoda, vsi ti so v svojih pesmih na svoj način postavili spomenik našemu mestu. Naš “rokerski sprehod” vas bo popeljal po kotičkih mesta, kjer besedila, ki jih pojejo, niso le odpeti verzi, ampak dobijo tudi sliko, svoj pomen. Naj bo bo mesto “na severu te male domovine” še “tak fejst noro” in četudi je Drava včasih spominjala na “reko puno klora”, naša ljubezen do njega je bila vedno iskrena in trdna “kot dravski most”. Sprehodimo se skozi čisto pravo rokersko mesto.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 ura

VONJ PO PIVU

Za Maribor sicer velja, da je mesto vina, navsezadnje raste na Lentu tudi najstarejša vinska trta na svetu, okoliški grički pa so prekriti z vinogradi, a v mestu je bila v preteklosti zelo razvita tudi pivovarniška dejavnost. Ko so se izboljšale prometne povezave in je v mesto pričelo prihajati vse več ljudi, so si le-ti poleg tradicionalnega vina zaželeli, predvsem v poletnih mesecih, tudi osvežitve drugačne vrste. Pivo se je varilo v samem centru mesta že v prvi polovici 18. stoletja, mestni pivovarji pa so vedno veljali za najbolj čislane meščane, eden izmed njih je postal celo župan.

Sprehajalec: Vid Kmetič

Trajanje: 1 – 1.5 ure

Povpraševanje pošljite na info@rajzefiber.si, pokličite na 0590 21519 ali se oglasite osebno v Rajzefiber trgovini.