Vilinsko Živo dvorišče v sklopu Vilinskega mesta 2023

VILINSKO ŽIVO DVORIŠČE: KO PRAVLJICE OŽIVIJO

V živo ilustrirana pravljica, 4+

Pravljice so vrata v vesolje domišljije, most do naših najglobljih sanj in najlepših fantazij. Pa tudi dragocena pot do spoznavanja sveta in vsega, kar nas obkroža. S pravljicami, z njihovimi pogumnimi in plemenitimi junaki ter s srečnimi konci, ko dobro premaga zlo, se otroci učijo razumevanja življenja in njegovih izzivov, premagovanja strahu, pravičnosti, iskrenosti in sočutja – vsega, kar svet dela takega, kot bi moral biti. Na vilinskih Živih dvoriščih bodo letos pravljice oživele na prav poseben način. Pa ne le pravljice, oživeli bodo tudi zidovi!

Pripovedovalka Zdenka Gajser bo namreč ob pomoči malih poslušalcev ter z nekaj čarobnimi vilinskimi prijemi svetlobnega peresa, ujetega med prste ilustratorja Jerneja Žumerja, puste stene dvorišča pred začudenimi očmi malih gledalcev kar med pripovedovanjem spreminjala v čarobni svet domišljije. Pridite! Skupaj bomo ustvarili vilinsko pravljično čarovnijo.

Kdaj: 16. december ob 18.00 & 22. december ob 17.00

Kje: Vojašniški trg 6

Pripoveduje: Zdenka Gajser

Svetlobne ilustracije v živo: Jernej Žumer (16.12.) & Marko Horavat (22.12.)

Vstop prost!

Rezervni termin v primeru slabega vremena: 23.12., ob 18.00

 

VILINSKO ŽIVO DVORIŠČE: SLAVA

V živo ilustrirana drama življenja med okupacijo, 15+

So pravljice, so pripovedke, so zgodbe in potem … Potem so tu tudi tiste druge, malo drugačne in posebne zgodbe, ki tako kot življenje niso vedno vesele. Celo tragične so. A si še kako zaslužijo, da jim prisluhnemo, saj so še kako poučne. Dramatična zgodba Slave Klavore, pogumnega mladega dekleta iz Maribora, nas bo povezala s preteklostjo in nam ponudila priložnost za razmislek v času, ko svet pretresajo nove vojne vihre in pred nas postavljajo izzive, za katere smo mislili, da jih nikoli več ne bo. Slavina zgodba je tu, da se z njimi soočimo, predvsem pa, da nam vlije pogum in zavedanje o moči posameznika, spoznanje, kako trden in močan je lahko človek, ki ima srce na pravem mestu.

Kdaj: 23. december ob 20.00

Kje: Vojašniški trg 6

Pripoveduje: Uroš Dokl

Svetlobne ilustracije v živo: Jernej Žumer

Vstop prost!

VILINSKO ŽIVO DVORIŠČE: LUNOHODSKA DELAVNICA

Plesna delavnica, 8+

Pod zvezdnim svodom, v soju polne lune se bo dvorišče prelevilo v plesišče. Najprej se bomo naučili hoditi tako, kot hodijo vilinke in vilinci na svojem pra-pra-pra-planetu in kot nas je učil véliki vilinec, Michael Jackson: moonwalk! Vilinci mu pravimo lunohoja. Ne potrebujete izkušenj in predznanja, vse, kar je treba prinesti s seboj, je veselje do plesa. In že bomo spretno po taktih drseli in se pod disco luno ogreli.

Kdaj: 27. december ob 19.00

Kje: Gosposka ulica 11

Plesni mentor, animator ter vodja ceremonije: Matic Ačko

Vstop prost!

PLES POLNE LUNE IN LUNOHODSKA BITKA!*

Plesna dogodivščina, 8+

V srebrnem soju polne lune se bo na plesišču odvil čisto pravi Mesečev ples. Prav poseben ples, kjer se bomo zabavali in tekmovali. Preizkusili se bomo namreč v Moonwalk Battle* (po vilinsko: Tekmovanje v lunohoji). Kdo bo najboljši lunohodski vilinec ali vilinka? Žirija, ki jo sestavljajo Matic in organizatorji Živih dvorišč, bo izbrala najboljšega Lunohodca (Moonwalkerja) alias “mesečnika”. In seveda smo zanj pripravili tudi nagrado, za vse pa vroč vilinski čaj.

 

Kdaj: 27. december ob 20.00

Kje: Gosposka ulica 11

Plesni mentor, animator in vodja ceremonije: Matic Ačko

Vstop prost!

*Dance Battle je tekmovanje v urbanih plesih. Vzdušje takih prijateljskih “pokaži, kaj znaš” tekmovanj v skupnostnih prostorih ni zgolj tekmovalno, temveč gradi na spodbudi in medsebojnem spoštovanju. Štejejo namreč spontana ustvarjalnost, muzikalnost in izvedba, pa tudi angažiranost gledalcev!

Celoten program Vilinskega mesta 2023 lahko najdete TUKAJ.

Festival Vilinsko mesto prireja Narodni dom Maribor, v sodelovanju z društvom Hiša! in Zavodom MARS Maribor.