ČUJEČI SPREHOD

Sreda, 27. 3. 2024 ob 8.00 

Na letošnjih čuječih sprehodih se bomo osredotočili na čuječe gibanje. Pri tem bomo prepletali elemente gozdnega kopanja in qigonga s čuječnostjo.
Če se sprašujete, kaj vse to pomeni, naj vam na zelo kratko pojasnimo. Gozdno kopanje je potapljanje z vsemi našimi čuti v naravo. Qigong je nežno gibanje, vadba. Čuječnost pa pomeni biti prisoten v sedanjem trenutku, s prijaznostjo.
Številne raziskave kažejo, da gozdno kopanje lahko med drugim okrepi naš imunski sistem, izboljša duševno zdravje, zniža raven stresnih hormonov, izboljša koncentracijo in spomin, prav tako lahko dobro vpliva na kakovost spanja. Vzroki za vse te koristi naj bi bila tako eterična olja, ki jih oddajajo drevesa (fitoncidi), posebna bakterija, ki se nahaja v prsti, fraktali, s katerimi smo v naravi obdani in nas pomirjajo, kvalitetnejši zrak v gozdu, naše gibanje, pa tudi naša prevzetost nad naravo.
Čuječa potopitev v naravo je verjetno najlažja in najlepša v nacionalnih parkih, pa vendar je možna tudi v zelenih delih mesta. Kako se je naučiti? Saj že znamo, samo spomniti se je moramo.

Sprehajalka: MiraMara

Trajanje: 2 uri