Samovodeni sprehodi

LOV NA VINSKO ZGODBO

Za Maribor radi rečemo, da je mesto vina; navsezadnje raste pri nas najstarejša trta nasvetu. A vino in Maribor ni zgolj Stara trta.

Mesto je bilo v vsej svoji zgodovini s pridelovanjem žlahtne kapljice tesno povezano, saj je obstoj vinogradov na Piramidi prvič pisno izpričan že v trinajstem stoletju. Tudi v listini iz leta 1164, v kateri najdemo prvič pisno omenjen grad Marchburch, je govora o vinogradih, v samem centru mesta, oziroma pod njim, pa najdemo eno največjih vinskih kleti.

Samostojni sprehod po mestu, z naslovom Lov na vinsko zgodbo, vas popelje po nekaterih kotičkih, ki so z žlahtno kapljico neposredno povezani. Živeli!

Na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Primerno za posameznike, skupine in družine.

Cena: 20 €.

LOV NA ELEKTRIČNO ZGODBO

Elektrika – vodilo napredka in razvoja mesta konec 19. in v 20. stoletju. Prav Maribor je bil pri uporabi električne energije vodilno mesto v Sloveniji.

Mariborski podjetnik Karl Scherbaum je namreč že leta 1883, torej le štiri leta po Edisonovem izumu žarnice, kot prvi v Sloveniji in v tem delu Evrope v svojem parnem mlinu na Grajskem trgu prižgal 36
električnih žarnic.

Podajte se samostojno na pot po mestu in spoznajte električno zgodbo, ki vas bo nedvomno vsaj malo razsvetlila.

Na voljo v slovenskem in angleškem jeziku

Primerno za posameznike, skupine in družine

Cena: 20 €

LOV NA KRONE

Mariborski otok se je nekoč imenoval Felberjev otok, so mu pa rekli tudi Kačji. Tam naj bi namreč živela kačja kraljica z zlato krono in s strupenimi gadi, ki so jo čuvali. Nekega dne si je dragoceno krono zaželela kraljična z Limbuškega gradu. Mladeniči so ji hoteli ustreči in so hrabro plavali na otok, da krono ukradejo, a enega za drugim so pogubili gadi s svojim strupom, če že niso prej utonili v reki. Mlademu vitezu iz Falske peči pa je le uspelo. Priplaval je na otok, ubil kačjo kraljico in ukradel dragoceno krono. A ko je plaval nazaj na breg, so tudi njega dohiteli gadi. Ovili so se okoli njegovega telesa in mladenič je utonil. V reki Dravi je končala tudi zlata krona.
Čeprav je krona kačje kraljice verjetno za vedno izgubljena, pa jih v Mariboru še zmeraj najdemo kar nekaj – le dobro moramo opazovati.

Na voljo v slovenskem jeziku

Sprehod je primeren za družine z otroki

Cena: 20 €

PARKPLAC

Poleti v njem iščemo prijeten hlad in senco, jeseni nabiramo divje kostanje ter opazujemo barvanje listov, pozimi delamo snežake in spomladi opazujemo, kako se narava znova prebuja. Kadarkoli nam zadiši po miru in naravi, je mestni park pravo mesto, kjer si lahko odpočijemo od mestnega vrveža.

Mariborski mestni park pa je več kot le sprostitev, namenjena samo nam; v njem so svoj dom našle tudi številne vodne ptice, ribe, želve in mnoge druge živali, ki jih lahko z nekaj sreče hitro opazimo. Pa kar 100 različnih listavcev in iglavcev je v parku kot tudi mnogo ostalih skrivnosti, ki jih lahko nekaj najdemo tudi z našim lovom na zgodbo.

Po parku se boste lahko sprehodili na nekoliko drugačen način. Od točke do točke vas bodo usmerjala navodila, rešiti pa boste morali tudi nekaj nalog. Brez skrbi, niso težke, zagotovo se boste zraven naučili kaj novega, upamo pa, da se boste tudi dobro zabavali.

Na voljo v slovenskem jeziku

Sprehod je primeren za družine z otroki

Cena: 20 €

 

LOV NA ZAKLAD – samostojno raziskovanje mesta

Če želiš biti popolnoma svoboden pri odkrivanju mesta, potem je to prava igra zate in prijatelje.
Odkrili boste znamenite in prelepe zaklade Maribora. Škatla vsebuje oštevilčene kuverte z natančnimi opisi in namigi, ki te bodo vodili na tvojem potovanju!

Na voljo v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku

Primerno za posameznike, skupine in družine

Cena: 20 €

Povpraševanje pošljite na info@rajzefiber.si, pokličite na 0590 21519 ali se oglasite osebno v Rajzefiber trgovini.