MISIJA QUADRIVIUM – 150 let stavbe Prve gimnazije Maribor

Ali kako rešiti Prvo gimnazijo pred skrivnostnim prekletstvom?

Četrtek, 28. 9. 2023 ob 18.00 

Ali veste, da ena najlepših stavb v našem mestu, Prva gimnazija Maribor, prav te dni praznuje 150 let? Zgradili so jo davnega leta 1873, od načrtov do slavnostne otvoritve pa sta minili le 2 leti. A kmalu po začetku pouka so se nad stavbo zgrnili črni oblaki, dogajati so se začele številne nesreče, ravnatelj pa je izčrpan od skrbi le nekaj mesecev kasneje umrl. Po njegovi smrti se so vse težave izginile, šola pa je uspešno delovala skoraj 150 let. Vse do današnjih dni, ko so se zaradi epidemije njena vrata zaprla, odpadlo je praznovanje, poškodoval jo je tudi potres, zrušili so se dimniki. Znova so se pojavile govorice o starodavnem prekletstvu, ki jim sprva nihče ni verjel, dokler niso ob prenovi, v prostorih nekdanjega ravnateljevega stanovanja, našli dnevnik. V njem je ravnatelj Essl podrobno opisal spor z arhitektom zgradbe Wilhelmom Bücherjem in prekletstvo, ki ga je zaradi njune trmoglavosti prišlo nad stavbo Prve gimnazije.

Zato vas vabimo, da se pridružite izbranim članom skrivnostne misije Quadrivium in pomagate ob 150. rojstnem dnevu šolo rešiti starodavnega prekletstva. Pot vas bo vodila po najbolj skritih kotičkih stavbe, z nekaj spretnosti in znanja pa se lahko prebijete skozi zapleten svet resničnih zgodovinskih dejstev in fikcije. Želimo vam vso srečo pri reševanju skrivnosti Quadriviuma.

Sprehajalca: Aleksander Tomić in Hannah Krautberger Balažić (Prva gimnazija Maribor)

Pri snovanju Misije Quadrivion so sodelovali še: Jakob Žebeljan, Jure Senekovič, Žiga Kramberger, Matija Friedl, Vanessa Alia Petrič, Nika Bedenik in Dora Šalda ter mentor Boris Ferk.

Trajanje: 1 – 1,5 ure

Max. število udeležencev: 8