Otvoritev Paviljona miru in sožitja

S slavnostno otvoritvijo Paviljona miru in sožitja se je zaključil projekt »Naj dvorišče ne bo parkirišče«.

V petek, 24. novembra 2023, se je na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor zgodil prav poseben dogodek – otvoritev Paviljona miru in sožitja.

Vsak obiskovalec je na otvoritvi prejel sadiko zimzelene rastline, ki jo je v znak miru in sožitja posadil v sam paviljon. Tiste, ki jih je zanimal potek gradnje, so si jo lahko ogledali na projekciji ali pregledali foto-dokumentacijo zadnjih podvigov v sklopu Živih dvorišč (projekt Skupaj gradimo prostor in Naj dvorišče ne bo (le) parkirišče). Kljub dežju, so se dogodka udeležili tudi strokovnjaki s področja urejanja prostora, katerim so obiskovalci lahko postavili vprašanja in debatirali o pomenu dvorišč za mestno identiteto.

Zeleni paviljon – Growroom je nastal v sklopu projekta »Naj dvorišče ne bo parkirišče«, kateri se osredotoča na pomen dvorišč v starem mariborskem mestnem jedru in na njihov potencial za širjenje pozitivnih vplivov preko svojih meja.

Živa dvorišča by Hiša! že dolga leta oživljajo mestna dvorišča, saj se zavedajo, da le-ta s svojim edinstvenim karakterjem in velikim deležem v mestni krajini, igrajo ključno vlogo pri oblikovanju identitete mesta, gradnji skupnosti in izboljšanju kakovosti bivanja. Ozelenitev dvorišč prispeva k zmanjšanju učinka urbanega toplotnega otoka, ohranjanju biotske raznovrstnosti v mestnem okolju, zmanjševanju hrupa ter pomembno prispeva k zmanjšanju onesnaženosti zraka, ki ga dihamo v mestih.

O projektu:

V poletnih mesecih je društvo Hiša! izvedlo javni poziv, s katerim je iskalo mariborsko dvorišče, na katerem se bo vzpostavil leseni paviljon (danes Paviljon miru in sožitja). Po temeljitem pregledu vseh prispelih prijav, je strokovna komisija največ točk dodelila dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor, ker je tudi javno dostopno, kar povečuje njegov motivacijski potencial in vpliv na lokalno skupnost.

Konec oktobra so organizirali javno tribuno, na kateri so skupaj z gosti iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS, Prostorož, IPoP – inštitut za politike prostora in Korimako razpravljali o pomenu in vlogi dvorišč v mestni krajini.

Pogovor se je snemal in je širši javnosti dostopen TUKAJ.

Foto: Jan Dolar – Dolar media

Paviljon miru in sožitja:

Na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor je društvo Hiša! skupaj s prijatelji in interdisciplinarno skupino strokovnjakov zasnovala ureditev, ozelenitev ter gradnjo lesenega paviljona * Growroom, povzetem po danskem modelu Space10 CC (povezava).

Paviljon so simbolično poimenovali Paviljon miru in sožitja in izraža njihov odločen NE nasilju in vojnam po svetu in jasen in glasen DA najbolj trajnostnemu načinu sobivanja – simbiozi.

Vabijo vse, da si paviljon ogledate in med njegovimi zelenimi prstani najdete prostor za senco in hlad, mir ter kontemplacijo, spomladi pa tudi kaj okusnega za pod zob.

Foto: Jan Dolar – Dolar media

* Predlog Growroom ponuja trajnostno rešitev za pridobivanje sveže hrane v mestnem okolju, spodbuja k urbanemu vrtnarjenju ter ozelenjevanju in s tem prehaja v območje prostorskega načrtovanja – ustvarja zeleno oazo v sicer sivem okolju in omogoča trajnostno rabo prostora in spodbuja lokalno samooskrbo. Iz arhitekturnega vidika njegova inventivnost izhaja iz modularne zasnove, ki se lahko prilagaja različnim prostorskim danostim – primerna je tudi za majhne površine kot so strehe garaž, parkirna mesta ipd. Zelen paviljon je sestavljen iz štirih nivojev, ki ustvarjajo krožni vrt v notranjosti objekta. Leseni elementi so zasnovani tako, da omogočajo dostop svetlobe in zraka do rastlin. Skupnostni pristop in uporaba odprtokodne tehnologije pri gradnji objekta Growroom omogočata dostopnost in uporabnost ideje širši skupnosti.

Koristi zelenitve:

  • pripomore k čistejšemu zraku,
  • podaljšuje čas odtoka meteorne vode in čistijo vodo,
  • daje senco in ohlaja ozračje,
  • zmanjšuje moč vetra,
  • zakrivajo nevšečne poglede in oblikujejo krajino,
  • povečujejo vrednost nepremičnin in sosesk,
  • v urbana naselja vnesejo naravne elemente in živalske habitate,
  • vse naštete koristi pa povečajo kvaliteto bivanja človeka v mestu.

Priročnik za ozelenitev dvorišč.

Foto: Jan Dolar – Dolar media

VEČ INFO: Katarina Kušar – 040 221 688

“Naj dvorišče ne bo parkirišče” sofinancira Ministrstvo za naravne vire in prostor in Evropska Unija ter poteka v organizaciji društva Hiša!. Sponzorirajo ga Dandelion, mala vrtna delavnica, Tlakovci Podlesnik, Korimako in Thriving Communities.