Ulično gledališče

Gledališka ulična skupina SepateKapate je do sedaj izvedla več produkcij in postaja prepoznana tudi izven mariborskega okolja. Pod mentorstvom Roka Vilčnika je izvedla več ponovitev predstave Magični rajzefiber tour po zgodbah mesta (2014), s katero so gostovali tudi na mednarodnem festivalu Floating Castle, in predstavo Nezaželeni prišleki (2016), ki problematizira evropopulističen odnos do begunske situacije.

Predstava, ki je nastala na osnovi kolektivnega avtorstva, je doživela več ponovitev in pritegnila precejšnjo medijsko pozornost. Obiskanost predstave je presegla pričakovano število gledalcev in gledalk, kar kaže na nujnost podobnih družbenokritičnih uprizoritev v lokalnem okolju. S predstavo Nezaželeni prišleki je skupina sodelovala tudi na festivalu Ane Mrzle (2016) in festivalu skupnostnega gledališča “Najboljše iz obeh svetov” (2017) v okviru mednarodnega projekta Caravana Next v Mariboru. Sodelovala je tudi na festivalu Ane Desetnice (2017) v Ljubljani in Mariboru.

Pod okriljem igralca in režiserja Gorota Osojnika je skupina izvedla tudi predstavo Kocka je padla (2017), s katero je problematizirala pojav različnih oblik brezdomstva in struktur znotraj socialnega polja družbe. Predstava je gledalce ozaveščala o pojavih ekstremne socialne izključenosti in vzpostavljala kritičen odnos do razumevanja samega pojava brezdomstva, sodobne kapitalistične logike in drugih družbeno-političnih konstruktov, stereotipnih predstav, predsodkov in stališč ter spodbujala upor do ustaljenih zatiralskih praks. Za potrebe predstave je skupina leta 2017 organizirala tudi okroglo mizo na temo brezdomstva v Tkalskem prehodu. Predstava je bila premierno uprizorjena na festivalu Ane Mrzle v Mariboru 2017.

V okviru Cankarjevega leta (ob 100 letnici Cankarjeve smrti 2018) je skupina sodelovala v predstavi Ugledal je osla neosla, ki je nastala po motivih Cankarjevih živalskih črtic, v katerih Cankar problematizira različne zatiralske prakse, s katerimi ohranjamo in reproduciramo izkoriščanje živali za človekove namene.

Predstava je bila premierno uprizorjena v večnamenski dvorani Knjižnice Rotovž, sprva z naslovom Ali ste že videli, kako umirajo muhe? Ne! Torej glejte!, nato pa v izpopolnjeni različici še v Celjski kulturnici in na festivalu Vilinsko mesto 2018 v Mariboru. Sodelovali so tudi v izvirnem performansu ob izidu zbranih pesmi Jureta Detele v okviru Društvenih dnevov ZaŽivali! junija 2019.