Vabilo na otvoritev Paviljona miru in sožitja

Dragi ljubitelji dvorišč, arhitekture mest in urbanega življenja.

Vabimo vas na zaključni dogodek projekta Naj dvorišče ne bo parkirišče – slovesno otvoritev Paviljona miru in sožitja, ki bo potekala v petek, 24. 11. 2023, ob 17. uri na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor.

Vsak obiskovalec bo prejel sadiko zimzelene rastline, ki jo bo v znak miru in sožitja posadil v sam paviljon. Tiste, ki bo zanimal potek gradnje, si ga bodo lahko ogledali na projekciji ali pregledali foto-dokumentacijo zadnjih podvigov v sklopu Živih dvorišč – projektov Skupaj gradimo prostor in Naj dvorišče ne bo (le) parkirišče. Z nami bodo tudi strokovnjaki s področja urejanja prostora, ki jim bodo obiskovalci lahko postavili kakšno vprašanje.

Paviljon miru in sožitja:

Na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor smo s prijatelji in interdisciplinarno skupino strokovnjakov zasnovali ureditev, ozelenitev ter gradnjo lesenega paviljona Growroom (Space10 CC). Paviljon smo poimenovali Paviljon miru in sožitja, ki simbolno izraža naš odločen NE nasilju in vojnam po svetu in jasen in glasen JA najbolj trajnostnemu načinu sobivanja – simbiozi. Vabljeni, da si paviljon ogledate in med njegovimi zelenimi prstani najdete prostor za senco in hlad, mir ter kontemplacijo, spomladi pa tudi kaj okusnega za pod zob.

O projektu:

Projekt “Naj dvorišče ne bo parkirišče” se osredotoča na pomen dvorišč v starem mariborskem mestnem jedru in na njihov potencial za širjenje pozitivnih vplivov preko svojih meja. Dvorišča, s svojim edinstvenim karakterjem in velikim deležem v mestni krajini, igrajo ključno vlogo pri oblikovanju identitete mesta, gradnji skupnosti in izboljšanju kakovosti bivanja. Ozelenitev dvorišč prispeva k zmanjšanju učinka urbanega toplotnega otoka, ohranjanju biotske raznovrstnosti v mestnem okolju, zmanjševanju hrupa ter pomembno prispeva k zmanjšanju onesnaženosti zraka, ki ga dihamo v mestih.

V poletnih mesecih je društvo Hiša! izvedlo javni poziv, s katerim je iskalo mariborsko dvorišče, na katerem se bo vzpostavil leseni paviljon (danes Paviljon miru in sožitja). Po temeljitem pregledu vseh prispelih prijav, je strokovna komisija največ točk dodelila dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor, ker je tudi javno dostopno, kar povečuje njegov motivacijski potencial in vpliv na lokalno skupnost.

Dogodek je del projekta društva Hiša!, ki nastaja ob podpori Pokrajinskega arhiva Maribor, Male vrtne delavnice Dandelion, Tlakovci Podlesnik, Korimako in Thriving Communities ter je sofinanciran s strani Ministrstva za naravne vire in prostor ter Evropske Unije.