DEKLajca: ustvarjalnica v Slovenj Gradcu

Sobota, 23. 3. 2024 ob 10.00 

V sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti se bomo skupaj z Majo odpravili široko odprtih oči in iskali enkratne in neponovljive detajle. In ne kakršnekoli, ampak takšne, ki jih bomo lahko nato tudi odtisnili. Izbrali si bomo unikatne vzorce, ki prekrivajo mestna tla in jih nikoli ne opazimo. Na papir, majice*, vrečke* bomo odtiskovali “dekle” z ulic Slovenj Gradca, se naučili osnov grafike in poskrbeli, da boste delček mesta lahko odnesli s sabo domov.

Vabljeni vsi, ki radi ustvarjate!

*Opomba: V primeru, da želite odtis na majice/vrečke, jih prinesite s seboj, ostali material za izvedbo zagotovimo mi.

Sprehajalka: Maja Pegan

Trajanje: 1 – 1,5 ure

Ustvarjalnice so namenjene vsem starostim, od 4. leta naprej.

Prijavo na delavnico lahko oddate tudi na e-mail: nina.popic@glu-sg.si.

Maja Pegan je prof. lik. um, MFA (Škotska), trenutno živi in dela v Mariboru. Njena strast je javni prostor in vsa ustvarjalnost, ki nam jo nudi. Je avtorica in projektni vodja mnogih umetniških intevencij v javnem prostoru, vse od uličnega gledališča, do svetlobnih instalacij. Še posebej pa je zaljubljena v grafiko in vzorce, ki jih najdemo na ulicah, trgih in vseh prezrtih skritih kotičkih. Je dobitnica skupinske nagrade za Nanoturizem na Mednarodnem oblikovalskem bienalu Ljubljana Bio 50 in prejemnica Ténot foundation štipendije za rezidenčno delo v Camac art Centre. Svoja dela je razstavila v več kot 30tih domačih in tujih razstavh. Je avtorica umetniške intervencije Stara trta za slovenski paviljon za EXPO Dubai 2021.
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) je med najstarejšimi in pomembnejšimi galerijami sodobne umetnosti v Sloveniji, ustanovljena je bila leta 1957. Je lokalni muzej nacionalnega pomena, ki varuje kulturno dediščino. Osredotočena je na umetnost od druge polovice 20. stoletja naprej. KGLU ima že od samega začetka mednarodni značaj. Njena najbolj znana mednarodna zbirka je bila oblikovana med letoma 1966 in 1985 pod okriljem Združenih narodov. Zbirka odraža humanistične vrednote, kot so soočanje z vojno, dostojanstvo, migracije, družbena neenakost ipd. Dejavnosti galerije so pomembno prispevale k oblikovanju posebne identitete mesta Slovenj Gradec, ki je leta 1989 prejelo naziv Združenih narodov mesto glasnik miru. Zbirka KGLU obsega več kot 3.400 del številnih tujih in domačih umetnikov ter posebne večje skupine zbirk.
Foto: Dobran Laznik

Delavnico DEKLajca sofinancira Ministrstvo za kulturo v okviru projekta DEDI:KUL ter poteka v organizaciji društva Hiša!.