Prva NFT večerja v Sloveniji

Slovenska industrija gostoljubja se tudi na kripto področju postavlja ob bok najbolj progresivnim projektom in ekipam na svetu. Njen pomemben del so tudi študenti in mentorji Univerze na Primorskem, Fakultete za turistične študije – Turistice in Rajzefibrove Potujoče akademije kreativnega turizma.

V petek, 26. avgusta 2022 je v restavraciji EDEN v Žireh potekala prva NFT večerja v Sloveniji – večerja, za katero so gosti rezervacijo opravili z nakupom NFT-ja.

Gonilne sile uspešno zaključenega projekta so bili:

  • Tadej Kržišnik, chef, restavracija EDEN
  • Boris Balant, oblikovalec
  • Jaka Godejša, soustanovitelj Web3 Travelers, študent UP FTŠ sTOUdio Turistica

Značilnosti NFT vstopnic:

  • avtentičnost vstopnic.  NFT-jev ni mogoče ponarediti, saj se zapisov na verigi blokov ne da spreminjati.
  • transparentnost sekundarnega trga. Druga težava, s katero se sooča industrija prodaje vstopnic, je pomanjkanje regulacije sekundarnega trga. Znana je težava, ki se imenuje “scalping” – ljudje, ki vstopnice kupujejo v velikem obsegu že na začetku in jih nato na črnem trgu preprodajajo po previsokih cenah. V številnih primerih preprodajalci prodajajo celo ponaredke, saj kupci pred nakupom vstopnic na ne morejo preveriti njihove pristnosti. NFT-ji prinašajo na trg transparentnost, saj so vse transakcije vidne na verigi blokov. S pametnimi pogodbami je možno omejiti tudi število vstopnic, ki jih lahko posamezna denarnica kupi.
  • provizije ob prodaji na sekundarnem trgu. NFT-ji omogočajo, da organizatorji dogodka v pametno pogodbo zapišejo višino provizije, ki jo bodo prejeli ob vsaki nadaljnji prodaji vstopnice. To funkcionalnost je novost in omogoča organizatorjem in ustvarjalcem čisto nove poslovne prijeme.

Razprodana večerja

Porast navdušenja nad kombinacijo gostoljubja in novih tehnologij potrjuje dejstvo, da je bila 17-hodna večerja … razprodana. Gostje so za 10 vstopnic, ki so bile na voljo, skupaj odšteli 1 Ether (septembra 2022 to pomeni slabih 1600 €).

Za kulinarično razvajanje je skrbel chef Tadej Kržišnik, ki razvija svojo zgodbo v objemu vrta in galerije Kržišnik. Vsaka jed je bila skrbno premišljena, med drugim se je na meniju znašla jed z imenom “dyslexia” kot poklon enemu izmed udeležencev večerje, ki je v preteklosti izdelal istoimensko NFT kolekcijo.

Zadnji hod je še dodatno navdušil vse udeležence, saj so na krožnik prejeli serviran dizajn NFT-ja, ki so ga kupili in ga tudi pojedli.

Tehnološka “veselica” v zaodrju

Uspešno izvedeni projekt predstavlja enega prvih pomembnih slovenskih in mednarodnih korakov v raziskovanju priložnosti, ki jih nove kripto tehnologije, kot je NFT, prinašajo v industrijo gostoljubja. Razprodana večerja pa dokazuje, da tudi v Sloveniji že obstaja nov segment potrošnikov, ki uporabljajo storitve Interneta 3.0 in ki stremijo k njegovi decentralizaciji, transparentnosti in demokratizaciji.

Tekom projekta je bilo z udeleženci večerje izvedenih in testiranih še več protokolov ter transakcij, ki bodo vsem udeleženim partnerjem služili kot odličen primer dobre prakse tako pri razvoju novih podobnih produktov kot pri izobraževanju vseh bodočih zgodnjih uvajalcev razburljivih, koristnih (in seveda kot vedno tudi potencialno nevarnih) novosti, ki jih v industrijo gostoljubja prinaša kripto svet.

Vabljeni, da se jim pridružite in spoznate vse podrobnosti in tehnološko zaodrje tega in drugih razburljivih projektov.

Snovalci projekta:

Partnerji projekta:

Več informacij: Web3 Travelers blog in videoposnetek na platformi Youtube

Kontakt: jaka.1.godejsa@gmail.com